Hoe overmeester je het Instagram-algoritme?

Als je gebruik maakt van Instagram, heb je het ongetwijfeld opgemerkt: het algoritme is in de laatste jaren sterk veranderd. De werking is compleet anders. De reverse-chronology feed is weg. Content wordt moeilijker gezien. (Wist je dat maar 10% van jouw followers jouw posts echt zien?) Er heersen heel wat vragen:

  • Wat verwacht Instagram van mij?
  • Hoe functioneert het?
  • Hoe bereik ik meer mensen?
  • Waar zijn al mijn followers en likes naartoe?

We willen het allemaal begrijpen maar helaas is er niemand die het echt 100% begrijpt, behalve Instagram zelf.

Toch zijn er een aantal dingen die je hoort te weten, om het allemaal een stukje vlotter te maken. In dit artikel schrijf ik over de werking van het algoritme en hoe je het kan verslaan.

Het algoritme van Instagram

Instagram volgt op wat je interessant vindt

Je hebt waarschijnlijk al door dat de posts op jouw feed niet meer in chronologische volgorde getoond worden. Dit komt omdat Instagram zich nu focust op wat je het meest interessant vindt. Like jij bijvoorbeeld heel veel foto’s van Motionmill, dan zal je veel posts te zien krijgen van ons. De accounts waarmee je minder interactie hebt, zullen dan ook minder vaak te zien zijn op jouw feed.

Instagram kijkt naar  engagement

Dit is hetzelfde als punt één, maar uitgelegd vanuit een ander perspectief: punt één bekijkt het vanuit de ogen van de follower, hier kijken we vanuit de ogen van degene die post (de blogger dus). We weten dat Instagram focust op wat mensen interessant vinden. Daarom is het belangrijk een groot engagement te tonen met jouw publiek en proberen relaties op te bouwen. Reageren op comments, antwoorden op direct messages (DM’s), enzovoort, zijn een must.

Instagram hecht belang aan tijd

Zelfs al krijg je eerst de posts van de accounts die jou het meeste interesseren te zien, krijg je ook de meest recente posts van die accounts te zien. Rekening houden met de beste tijden om te posten is dus zeer belangrijk. Maar dat is niet alles: Instagram haalt geld uit de duurtijd van het gebruik van het medium en favoriseert dus accounts die gebruikers lang entertainen met boeiende content.

 

Instagram kijkt naar frequentie

Hoe meer en langer je op Instagram zit, hoe meer je verse content zal te zien krijgen. Als je weinig tijd spendeert op dit platform wordt jouw feed overspoelt met de meest populaire posts en niet per se de meest nieuwe posts.

 

Instagram probeert te voorspellen wat je interessant vindt

Dit wordt vooral gedaan om jouw explore page zo gepersonaliseerd mogelijk te maken. Er wordt gekeken naar de accounts die je volgt en de content waarmee je het meeste interactie hebt. Van daar uit wordt een patroon gemaakt, en content aan jou aangeboden die je normaal gezien interessant zou moeten vinden.

Instagram let op het aantal accounts dat je volgt

Hoe meer accounts je volgt, hoe minder je te zien krijgt van elk account. Maar je ziet wel een bredere variatie aan posts.

 

Instagram houdt rekening met

interactie voor het bepalen van Top Posts

Top Posts zijn berichten die een hoge plaats krijgen op de explore page en dus een groter bereik hebben. Eén van de zaken waarnaar wordt gekeken bij het bepalen van Top Posts is de snelheid van reacties op jouw content. Als de mensen vlug reageren op jouw posts maak je meer kans om bij de top te staan. Dit geldt ook voor jouw reacties: hoe vlugger je reageert op comments en DM’s (direct messages), hoe groter de kans om in aanmerking te komen voor Top Posts.

Master the algorithm

1. Van personal account naar business account

Ik stel dit voor als eerste stap. Niet omdat Instagram jou voordelen gaat aanbieden of jouw blog gaat favoriseren maar omdat je met een business account toegang krijgt tot statistieken en analyses die je met een normaal account niet krijgt. In Instagram ‘insights’ kan je bijvoorbeeld de beste tijdstippen voor het posten van content terugvinden of de leeftijdscategorie van jouw publiek raadplegen.

2. Zoveel mogelijk posten

Post minstens één keer per dag als jij of jouw bedrijf het aankan. Dit is een manier om te tonen dat je een groot engagement wilt opbouwen. Pas natuurlijk wel op voor de kwaliteit: het is beter om minder te posten maar content te plaatsen van hoge kwaliteit dan 3 keer per dag te posten maar dat jouw content van lage of slechte kwaliteit is. Als het je niet lukt om dit op het moment zelf te doen kan je gebruik maken van scheduling tools zoals Later.

3. Content die de gebruikers lang bezig houdt

Instagram kijkt naar de tijd die jouw followers of andere gebruikers innemen om jouw content te bekijken. Dit bepaalt hoe interessant jouw post is. Hoe meer tijd ze pakken hoe meer kans op een groter bereik en een hogere plaats op de explore page.

Er zijn meerdere manieren om de interactietijd van jouw content te verhogen:

  • Video’s zijn ontzettend populair op Instagram en zijn dus een goeie manier om gebruikers lang bezig te houden;
  • In carrousels (minigalerijen) kan je meerdere foto’s plaatsen, wat ervoor zorgt dat mensen langer kijken;
  • Schrijf interessante captions die het lezen waard zijn.

Hoe langer jouw publiek op jouw post blijft hangen hoe meer engagement je creëert.

4. De juiste tijdstippen

We weten nu dat wat op jouw feed staat afhangt van wat en wie je interessant vindt, maar je krijgt ook de meest recente post van die persoon te zien. Je moet dus rekening houden met de tijdstippen die het populairste zijn voor jouw publiek. Post wanneer ze zelf het meeste op Instagram zijn. Je kan hiervoor gebruik maken van de ‘insights’ tool van Instagram als je een zakelijke account hebt. Als je een meer gedetailleerde analyse wenst kan je nog gebruik maken van externe tools zoals Sprout Social.

5. Authenticiteit en storytelling

Loyale Instagramgebruikers houden van authentieke content. Ze gaan jou niet volgen als jouw feed enkel bestaat uit ads en sponsored content. Neen, zij willen een band met jou creëren, het gevoel hebben dat er een wederzijds begrip bestaat tussen jullie en dat jullie een beetje in dezelfde wereld leven. Je wilt dus een verhaal vertellen dat ook van toepassing is op jouw doelgroep.

Mensen willen weten wat het verhaal is achter die indrukwekkende foto’s en video’s.

Wees dus authentiek en spendeer aandacht en tijd aan het opbouwen van relaties met je doelgroep.

 

6. Het gebruik van hashtags

Hashtags zijn nodig voor het vergroten van jouw bereik en zichtbaarheid. Het geeft je content ook een context en helpt met het organiseren en sorteren van data. Let op: breng variatie in jouw gebruik van hashtags! Het gebruiken van dezelfde hashtags elke keer dat je iets post wordt door Instagram aanzien als spam en zal jouw resultaten verslechteren.

 

Lees ook: Leer in 10 minuten hoe je hashtags gebruikt

 

7. Wedstrijden en giveaways

Met wedstrijden en giveaways geef je jouw engagement een boost. Wees er wel van bewust dat een goed werkende en bedachte campagne veel tijd en inspanning vraagt. Je moet natuurlijk iets aanbieden dat interessant is voor jouw doelgroep.

 

8. Turn on notifications

Door mensen te vragen hun notificaties aan te zetten zullen ze gemakkelijker op de hoogte blijven van wat jij op jouw pagina post. Dan kunnen ze ook gemakkelijker en vlugger reageren op jouw geposte content.

 

9. Kwaliteit is king

Op Instagram is iedereen fotograaf. Elke dag worden er zoveel verschillende vormen van content geplaatst dat je moet uitspringen om echt gezien te worden. Elk jaar stijgt de kwaliteit van content meer en meer. Foto’s en video’s zijn van betere kwaliteit. Er zijn duizenden en duizenden soorten filters die een extra touch geven aan jouw feed. Als je gaat kijken naar gebruikers met een groot aantal followers, zie je foto’s van erg hoge kwaliteit. Dus, oftewel verbeter je jouw fotografieskills oftewel investeer je in een professionele fotograaf. Bewerk ook jouw foto’s en zorg ervoor dat jouw Instagramfeed een overall look heeft.

 

10. Geotag

Reizen is een onderwerp dat enorm populair is op Instagram. Mensen gaan op zoek naar vakantieplaatsen met behulp van geografischetags die worden geplaatst op posts, stories, videos, enzovoort. Als je dus veel reist of gewoon buiten foto’s maakt, kan je best een geotag plaatsen. Dit wordt trouwens ook gebruikt voor het opzoeken van eten-gerelateerde posts zoals hippe restaurants of cafés. Geotags vergroten dus de zichtbaarheid van jouw content. Volgens Social Pros kan het gebruik van geotags tot 79% meer engagement opleveren.

 

11. Behind the scenes met Instagram live

Je hoeft niet per se superlang live te gaan, 10 of 15 minuten is al genoeg. Maar dit is een leuke manier om jouw publiek te tonen hoe het een beetje is ‘behind the scenes’. Dit toont ook dat je als bedrijf een zekere mate van transparantie wilt tonen door authentieke content te delen. En opnieuw: Instagramgebruikers houden van authenticiteit.

12. Het gebruik van stories

Stories zijn een andere creatieve manier om het engagement van jouw doelgroep op te drijven. Met stories kan je ook een groot aantal mensen bereiken omdat ze veel bekeken worden en heel populair zijn. Stories staan ook op de explore page bij hashtags. Vergeet dus niet een hashtag te plaatsen om de vindbaarheid te verbeteren. Hoe populairder jouw story, hoe groter de kans te verschijnen in de storyfeed van de hashtag op de explore page.

 

Lees ook: Simpel, kort, snel: 4 dingen die je als bedrijf moet doen met social media

13. IGTV (Instagram TV)

Ik raad je aan ook gebruik te maken van IGTV voor dezelfde redenen als hierboven vermeld. Video’s op IGTV kunnen langer duren dan video’s op stories., dus is dit een goeie manier om gebruikers lang bezig te houden.

14. Informerende content

Met informerende of educatieve content zet je de mensen aan tot denken. Wanneer je naar een informatieve foto of video kijkt, of een educatieve caption leest, ga je waarschijnlijk dieper nadenken over dit onderwerp. Wat zal leiden tot vragen.  En die vragen kan je stellen door ze te posten in de commentsection of via DM’s. Mensen zullen dus meer de neiging hebben om te reageren omdat ze een vraag willen stellen, meer informatie willen toevoegen, iets recht willen zetten, enzovoort.

15. New features

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van de verschillende vormen van content die je kan gebruiken:

  • Plaatst foto’s;
  • Upload video’s;
  • Creëer polls op stories;
  • Benut IGTV.

Gebruik nieuwe features zodra ze uitkomen; mensen vinden het leuk om altijd nieuwe en gevarieerde dingen te zien.

Dit was het dan. Al mijn kennis over het Instagram-algoritme staat in dit artikel. Maar zoals ik in het begin vermeld heb, weet enkel Instagram volledig hoe het werkt. Het platform zal dus altijd een beetje een mysterie voor ons blijven.

Gelukkig hebben wij meer dan genoeg kennis om jou hierbij te helpen. ?

The Social Media Club