Welkom op YouTube: tips en tricks voor videomarketing voor bedrijven

Toen ik mijn twijfels had over de dood van Han Solo in Star Wars: YouTube. Wanneer ik niet weet hoe currysaus te maken: YouTube. Waarom ik gisteren niet genoeg slaap had: YouTube.

Ongeveer 1 miljoen mensen kijken iedere dag naar YouTube-video’s. Kan je geloven dat 6 op de 10 mensen liever naar video’s kijkt op het internet dan naar televisie?

Al jaren maken niet enkel YouTubers maar ook bedrijven massaal gebruik van dit medium. Is jouw bedrijf eigenlijk al op YouTube aanwezig? Als dat niet het geval is, lees dan even dit artikel. Als dit wel het geval is, lees dan ook maar even dit artikel.

wat je gaat leren:

  • Wat is YouTube?
  • Hoe moet mijn profiel eruit zien?
  • Hoe optimaliseer ik mijn content?
  • Wat kan ik filmen?
  • Is het een goed idee om als bedrijf YouTube te gebruiken?

Wat is YouTube?

Goed, als je dat niet weet heb je heel lang onder een rots geleefd. YouTube is hét socialmediaplatform om video’s te delen. Ondertussen hebben talloze bedrijven dit medium ingezet als een marketingtool. Hieronder vind je een paar cijfers die je laten inzien waarom:

youtube statistieken

Bron: Hubspot en Wordstream

 

Videocontent is de laatste jaren enorm populair geworden. Misschien toch maar een account maken?

1. Kies hoe je kanaal eruit ziet voor geabonneerden en niet-geabonneerden

Een YouTubekanaal kan er verschillend uitzien voor geabonneerden en niet-geabonneerden. Gebruik dit in je voordeel: het is bijvoorbeeld belangrijker om veel calls to action te plaatsen voor niet-geabonneerden dan voor geabonneerden. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de ‘channel trailer’. Dit is een introductie van jouw bedrijf in de vorm van een video. Maak het leuk en kort, en geef de nodige informatie over jouw bedrijf en YouTube-kanaal. Je kan op het einde een call to action plaatsen zoals een subscribe-knop.

2. Profielfoto en achtergrondfoto

Let op de kwaliteit van de afbeeldingen die je gebruikt als profiel- en achtergrondfoto. Kies enkel afbeeldingen van hoge kwaliteit. Voor de beste resultaten kies je best een afbeelding van 800 x 800 px als profielfoto, en eentje van 2560 x 1440 px als achtergrondfoto. Gebruik als profielfoto jouw bedrijfslogo zodat bezoekers je gemakkelijker herkennen. (Beschik je niet over geschikte foto’s, overweeg dan om een fotograaf in te huren.)

vtm profielfoto en achtergrondfoto

3. De beschrijving

Op YouTubekanalen zie je bijna altijd een korte beschrijving van de persoon of het bedrijf. Dit is belangrijk voor SEO maar ook voor de bezoekers. Je kan ook best vermelden waarvoor jouw YouTube-kanaal gebruikt wordt. Mensen weten dan wat voor soort video’s je gaat posten!

vtm description

4. De URL

Bij het maken van een YouTube-profiel krijg je een standaard URL. Deze kan je veranderen in een gepersonaliseerde URL als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je hebt meer dan 100 geabonneerden;
  • Je hebt een profiel- en achtergrondfoto;
  • Jouw profiel bestaat al langer dan 30 dagen.

In plaats van een URL als youtube.com/user/95939321 krijg je een URL in de trant van youtube.com/user/motionmill. Een stuk herkenbaarder, nietwaar?

5. Vermeld jouw socialmediaprofielen in de ‘about’ sectie

Als jouw bedrijf ook nog profielen heeft op andere social media, vermeld je deze in de ‘about’ sectie. De meeste YouTube-gebruikers zijn ook actief op andere social media; als ze weten dat jij dat ook bent ontstaat er kruisbestuiving.

Hoe optimaliseer ik mijn content?

Nu je weet hoe je een goed YouTube-profiel maakt, moet je natuurlijk ook weten hoe je goede content maakt. Een leuke video is spijtig genoeg niet voldoende. YouTubers besteden ook veel tijd aan het bedenken van titels, videobeschrijving, thumbnails, noem maar op. Ik help je op weg:

Titel en videobeschrijving

De titel is één van de eerste dingen waarop je moet letten bij het posten van een video. Een titel moet duidelijk zijn zodat de kijker onmiddellijk een idee krijgt van de inhoud van de video. Maar het moet ook intrigerend zijn om de kijker aan te trekken. Titels kan je best niet te lang maken; 60 tekens is een goede lengte. Gebruik ook de juiste woorden! Maak een keywordonderzoek en gebruik die keywords in jouw titels. (Weet je niet hoe je een keywordonderzoek doet? Een SEO-specialist in Antwerpen weet dat wél.)

Bij een video hoort  niet enkel een titel maar ook een beschrijving. Een beschrijving mag lang maar ook kort en to-the-point zijn. Houd er rekening mee dat kijkers niet onmiddellijk de hele beschrijving te zien krijgen na het klikken op de video. Maak je beschrijving vanaf het begin interessant. Alleen dan zullen kijkers klikken op de ‘show more’-knop. Wat kan je vermelden in de beschrijving:

  • Het script van de video;
  • Een korte beschrijving over jezelf of jouw bedrijf;
  • Een korte beschrijving over jouw kanaal;
  • Een opsomming van producten die je te zien krijgt;
  • Links naar socialmediaprofielen.

Vergeet niet gebruik te maken van de juiste keywords en de juiste hashtags!

wmt videobeschrijving

Categorieën

Op websites worden blogartikelen meestal geklasseerd in categorieën. Dit doe je om blogartikelen die tot dezelfde groep behoren te centraliseren op één plaats. Op YouTube geldt dit systeem ook. Kies de juiste categorie bij het uploaden van jouw video om de vindbaarheid te vergroten!

Thumbnails

Een thumbnail is een uitgelichte afbeelding voor een video. Dit, en de titel, is het eerste wat de kijkers zien op de resultatenpagina. Het spreekt dus voor zich dat je ook hier enkel gebruik moet maken van kwaliteitsvolle afbeeldingen. Kies ook enkel afbeeldingen die passen bij de video.

Let op: om een uitgelichte afbeeldingen te kiezen moet een YouTube-account geverifieerd worden!

Ondertiteling en CC

Op YouTube kan je gebruik maken van ondertitelingen en CC (closed captions). Wat is het verschil? Closed Captions worden gebruikt door mensen met gehoorproblemen. Er wordt beschreven wat er gebeurt in de video. Ondertitelingen geven geen beschrijving maar enkel het script van de video. Zowel ondertiteling als CC zijn ook goed voor SEO op YouTube. Maak hier dus gebruik van!

p en g ondertiteling en cc

 

Playlists

Een playlist heeft dezelfde functie als een folder. Video’s die over eenzelfde thema gaan kunnen verzameld worden op een playlist. Bijvoorbeeld: als jij veel video’s maakt over tips voor heerlijke kerstmismaaltijden, kan je een playlist maken ‘Kerstmismaaltijden’.

nmbs playlist

Watermarks

Soms vergeten mensen om zich te abonneren op het einde van een video. Wees dus niet bang om ze eraan te herinneren door bijvoorbeeld gebruik te maken van watermarks. Een watermark is een subscribe-knop die enkel te zien is voor niet-geabonneerden.

 

De community tab

In de community tab vind je gated content terug, dus enkel jouw abonnees krijgen deze content te zien op hun homepage. YouTubers maken hiervan gebruik om kijkers vragen te stellen aan de hand van polls of bijvoorbeeld sneak peaks te tonen van nieuwe video’s!

Hieronder zie je een voorbeeld van de YouTuber Alex Meyers. Hij maakt video’s over TV-shows en films en om zijn kijkers te betrekken maakt hij gebruik van polls waarbij hij vraagt wat ze het liefst zouden willen zien in zijn volgende video.

alex meyers community tab

Cards en end screens

Cards en end screens zie je vrijwel altijd in YouTube-video’s:

  • Een card is een rechthoekig schermpje dat tevoorschijn komt in de hoek van je scherm. YouTubers maken bijvoorbeeld gebruik van een card wanneer ze verwijzen naar een andere video. Per video kan je vijf cards toevoegen;
  • End screens zijn een verlenging van een video. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken om naar jouw profiel of andere video’s te verwijzen. Dit is ook de beste plaats om een subscribe-knop toe te voegen. Kijkers kunnen zich onmiddellijk abonneren na het kijken van jouw video

 

wmt end screen

 

Interactie

Interageren met jouw doelgroep is belangrijk voor het behouden van goede relaties. (Je wilt die abonnees immers niet kwijtraken!) Een van de meest gebruikte technieken om dit te doen is vragen stellen. Doe dit mondeling in jouw video’s of schriftelijk in de videobeschrijving. Bijvoorbeeld: als je marketingtips deelt, vraag je aan je abonnees of ze nog meer tips hebben. En je vraagt ze wat ze van jouw tips vonden indien ze ze hebben geprobeerd. Mensen voelen zich dan betrokken en zullen sneller de neiging hebben comments achter te laten.

Natuurlijk is het niet genoeg om alleen vragen te stellen. Als mensen reageren moet je ook wel antwoorden. Probeer dus elke dag de comments te lezen en beantwoorden!

Lees ook: Simpel, kort, snel: 4 dingen die je als bedrijf moet doen met social media

Op tijd interesse opwekken

Dit is vooral belangrijk voor lange video’s. Mensen willen niet 10 minuten lang naar iets stoms kijken. Als je wilt dat mensen geïnteresseerd blijven doorheen je hele video, kan je beter starten met hun aandacht van begin af aan aan te trekken. Doe dit bijvoorbeeld door een pakkende anekdote te vertellen of een vraag te stellen.

Consistentie en planning

Consistentie, hoe vaak heb je dat woord al niet gehoord? Daar is een reden voor: hetzelfde ritme behouden is heel belangrijk. Als jij beslist om elke vrijdagavond een video te posten, doe dit dan altijd. Alleen dan kunnen geabonneerden volgen wat er gebeurt op jouw YouTube-kanaal.

Lukt het niet om altijd op de juiste momenten te posten? Plan dan jouw posts op voorhand. Op YouTube kan je video’s op voorhand uploaden en plannen met Creator Studio.

Houd ook rekening met de tijden wanneer je post. De meeste mensen gebruiken YouTube op zaterdag. Ook kijken ze eerder ’s avonds naar video’s dan overdag. Upload je video’s dus op het juiste moment.

beste dagen en tijdstippen om te posten op youtube

YouTube analytics

Net zoals op andere social media, kan je op YouTube de prestaties van je video’s meten. Gebruik die gegevens om goed te begrijpen wat de kijkers van jou verwachten!

 

Kijk naar jouw concurrenten en favoriete kanalen

Een concurrentieanalyse is iets dat alle marketeers en ondernemers moeten doen bij het maken van een goede marketingstrategie. Er zijn dus geen redenen om dit niet te doen voor jouw YouTube-marketing.

Kijk ook hoe jouw favoriete kanalen de dingen aanpakken op YouTube. Er zijn een heleboel succesmethoden die je zelf kan toepassen!

 

De juiste materialen

Kijk jij liever naar video’s van slechte kwaliteit of video’s in HD? Video’s van hoge kwaliteit kunnen enkel gemaakt worden met materialen van hoge kwaliteit. Investeer in het nodige materiaal zoals een goede camera, microfoon en andere apparatuur.

Vergeet de smartphonegebruikers niet

Een groot deel van de gebruikers kiest ervoor om video’s te kijken op de smartphone. Probeer daarmee rekening te houden zodat je video’s ook goed te zien zijn op een telefoonscherm. Let bijvoorbeeld op lettergrootte, lettertypes en andere grafische elementen die de gebruiksvriendelijkheid beïnvloeden.

youtube computerscherm

youtube smartphonescherm

Wat kan ik filmen?

Je kan van alles filmen! Zolang het maar interessant blijft en past bij jouw bedrijf en doelgroep. Hieronder vind je voorbeelden van videotypes die je vaak tegen komt op YouTube:

  1. Testimonials
  2. Live streams
  3. Interviews
  4. Reviews en case studies
  5. Tutorials
  6. Productdemonstraties
  7. Vlogs (blogs in de vorm van video)

Is het een goed idee om YouTube te gebruiken voor jouw bedrijf?

Het antwoord is duidelijk ja! YouTube is geschikt voor alle soorten bedrijven. Als jij wilt investeren in goede materialen en hiervoor tijd kan insteken, go for it!

En vergeet niet, wij zijn er ook om jou hierbij te helpen! ­🙃

Leestip: Social media trends 2020: wat je kan verwachten als bedrijf

The Social Media Club