LinkedIn voor dummies: een stappenplan voor ondernemers

Ben je een professioneel of een bedrijf? Dan raad ik je sterk aan dit artikel over LinkedIn te lezen.

LinkedIn is een social medium dat specifiek gericht is op professionelen en (B2B) bedrijven. Met niet minder dan 600 miljoen gebruikers staat LinkedIn op de eerste plaats van de meest gebruikte social medium door professionelen en bedrijven. Het is de perfecte marketingtool om je online professionele prestaties te optimaliseren. Aarzel dus zeker niet om deze te implementeren in je marketingstrategie!

In dit artikel bespreek ik kort wat LinkedIn nu precies is, waarom je het zou moeten gebruiken en hoe je dit platform juist gebruikt.

LinkedIn: wat, waarom, hoe?

LinkedIn?

Oorspronkelijk werd het gecreëerd voor het aanwerven van personeel, maar tegenwoordig lijkt het op traditionele social media zoals Facebook. Dit neemt niet weg dat LinkedIn nog altijd niet bedoeld is, of gebruikt wordt, voor persoonlijke contacten of ontspanning en vermaak. LinkedIn wordt dus puur gebruikt voor het opbouwen van een professioneel netwerk door in contact te komen met andere professionelen zoals bedrijven, partners, werkgevers, werknemers, enzovoort.

Waarom  LinkedIn inzetten voor jouw bedrijf?

1. Gebruik LinkedIn om leads te genereren

LinkedIn staat op de eerste plaats wat betreft het genereren van leads. Volgens een intern onderzoek door Hubspot, genereert LinkedIn ongeveer 2,74% conversie. Dit is bijna drie keer meer dan Twitter en Facebook.

 

2. LinkedIn-pagina’s zijn goed gerefereerd op Google

Je profiel wordt geïndexeerd door zoekmachines. Dit zorgt ervoor dat er kan gezocht worden naar je profiel op het internet. Zodra je een LinkedIn-profiel aanmaakt, zal je openbare versie van je profiel gepubliceerd worden in de ledenlijst van LinkedIn. Deze ledenlijsten worden gebruikt door zoekmachines zoals Google om geüpdatete informatie te kunnen weergeven in de zoekresultaten.

 

3. Promoot jouw bedrijf met LinkedIn Ads

LinkedIn Ads is de perfecte tool om jouw marketingplan te vervolledigen met reclame. Als het nu gaat om tekstadvertenties, gesponsorde inmail (inmail is een ingebouwd mailprogramma op LinkedIn) of gesponsorde content, LinkedIn Ads is zeker een optie. Daarbij,  Ads helpt je met de targeting dankzij de mogelijkheid gericht te focussen op specifieke zaken zoals functie van de persoon, de sector, enzovoort.

 

4. Beheer jouw advertenties met Campaign Manager

Campaign Manager is het advertentieplatform van LinkedIn en is perfect voor het creëren, meten en optimaliseren van je campagnes.

 

5. Verbeter je reputatie en vergroot jouw awareness

Elke seconde maken minstens 2 professionelen een LinkedIn-account aan. Dit wil zeggen dat jij als professioneel of bedrijf perfect de kans krijgt om je netwerk uit te breiden met een groot aantal relevante contacten. LinkedIn is dus perfect om je online aanwezigheid te vergroten.

Hoe gebruik je LinkedIn?

1. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel

Om een pagina aan te maken voor jouw bedrijf moet je eerst een eigen profiel aanmaken. (Als je al een eigen profiel hebt mag je onmiddellijk naar de volgende alinea gaan.) Zo begin je eraan: klik op lid worden, geef een e-mailadres in, maak een wachtwoord aan, vul jouw voor- en achternaam in, kies jouw land/regio en vul jouw postcode in, vul jouw functietitel en bedrijf in en vervolgens de bedrijfstak, enzovoort.

Nu je een eigen profiel hebt aangemaakt, kunnen we een pagina aanmaken voor jouw bedrijf:

  • Ga naar de menubalk en klik op ‘werk’
  • Vervolgens klik je op ‘bedrijfspagina maken +’
  • Dan moet je jouw bedrijfsnaam invoeren en een URL kiezen

 

Voilà, je hebt de eerste stap voltooid maar je bezit nu een lege pagina. Die moet je natuurlijk aanvullen met content.

 

2. Toevoegen van content

2.1 Paginagegevens

Eerst moet je jouw bedrijfslogo uploaden en een foto toevoegen op de achtergrond. Daarna kan je een korte beschrijving of slogan van jouw bedrijf plaatsen. Dit kan je doen door te klikken op de potloodjes.

Je kan ook de knoppen van de pagina aanpassen door op ‘aangepaste knop’ of het potloodje te klikken.

 

2.2 Overzicht

Onder overzicht vind je de details terug die op jouw pagina worden weergegeven. Deze kan je zelf bewerken door bijvoorbeeld een website of telefoonnummer toe te voegen. Je kan hier ook duidelijk aanduiden wat bijvoorbeeld jouw services zijn door ‘specialismen’ toe te voegen.

 

2.3 Locaties

Wil je dat jouw kantoorlocatie makkelijk vindbaar is? Dan kan je één of meerdere kantoorlocaties toevoegen. Dit doe je door te klikken op ‘locaties’ en vervolgens op ‘locatie toevoegen’.

 

2.4 Hashtags

Het is aangeraden om relevante hashtags te linken aan jouw pagina. Voeg maximaal 3 hashtags toe die relevant zijn voor jouw bedrijfspagina. Klik op ‘hashtags’ en vervolgens op ‘hashtag toevoegen’.

 

2.5 Uitgelichte groepen

Hier kan je groepen toevoegen die een link hebben met jouw bedrijfsactiviteit. Deze worden dan uitgelicht op jouw homepage. Je kan er maximaal 10 toevoegen.

 

2.6 Talen beheren

Als je klikt op ‘talen beheren’ kan je jouw paginanaam en -beschrijving in andere talen schrijven en beheren.

 

Op jouw homepagina kan je ook updates en links delen.

 

2.7 Updates en links delen

Op jouw homepage vind je 4 icoontjes in de schrijfbalk. Wil je iets schrijven of bijvoorbeeld een artikel delen, klik dan op ‘bijdrage schrijven’. Klik op de camera om foto’s te delen. Je kan ook video’s delen door op de videocamera te klikken. Wil je een document delen? Klik dan op het icoontje dat een document voorstelt.

 

2.8 Contentsuggesties

Ik raad je aan gebruik te maken van ‘contentsuggesties’. Hier helpt LinkedIn jou om onderwerpen en artikelen te ontdekken waarop jouw doelgroep reageert. Deze informatie kan je gebruiken om de juiste content te plaatsen op jouw pagina.

3. Vergeet niet jouw bedrijfspagina te optimaliseren

Het belangrijkste is het gebruik van de (juiste) keywords. Mensen gaan op LinkedIn zoekopdrachten uitvoeren en als je op verschillende plaatsen op jouw profiel de juiste keywords plaatst helpt dit jouw pagina beter te positioneren in de zoekmachine van LinkedIn.

Ziezo, met dit artikel kan je zeker aan de slag met LinkedIn. Hopelijk heb ik jou laten inzien dat LinkedIn een tal van voordelen aanbiedt voor jezelf en jouw bedrijf. Heb je nog geen profiel of bedrijfspagina? Klik dan hier: homepage LinkedIn.

Zijn er toch nog een paar onduidelijkheden of zit je met vragen? LinkedIn heeft zelf ook een eigen heldpdesk met duidelijke informatie.

Lukt het nog altijd niet? Dan kan je ons altijd even bellen of mailen, wij helpen jou met plezier. ?

The Social Media Club