Op deze manier kunnen jouw social media mooi en meeslepend zijn

Social media zijn drugs en iedereen is eraan verslaafd. Dat is het slechte nieuws. Het goed nieuws luidt: deze drugs zijn volkomen legaal en bovendien met succes in te zetten voor je marketing.

Als we Hootsuite mogen geloven (en dat mogen we) waren er in april 2018 wereldwijd ruim 3,1 miljard social mediagebruikers, wat een stijging is van 13% vergeleken met het jaar ervoor. Bijna de helft van alle mensen op aarde TwittertFacebookt en Instagramt. (Al zijn er regionale verschillen: Russen gebruiken VK, Chinezen Sina Weibo.)

Natuurlijk, social media komen en gaan, maar als overkoepelende groep zullen ze voorlopig niet aan kracht inboeten. Denk hier eens over na: wereldwijd beginnen er 11 mensen per seconde op social media, wat neerkomt op ongeveer 11 miljoen nieuwe gebruikers per dag.

Zelfs wanneer slechts een minimaal percentage tot jouw doelgroep behoort, zijn dat nog steeds miljoenen potentiële klanten. En die klanten willen content die mooi en meeslepend is. Writers block? Wij helpen je.

Deel je kennis

Het zal sommige ondernemers tegen de borst stuiten: het gratis weggeven van informatie. Je wilt immers dat mensen je betalen voor die info. Toch is het delen van kennis een populaire manier om klanten naar je communicatiekanalen te krijgen en aan je te binden. Inbound marketing wordt dit marketingdiscipline genoemd. Sommige bedrijven halen al hun klanten uit inbound marketing. Waarom jij niet? Maak de wereld slimmer, deel je kennis!

Het hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar voorbeelden:

  • Heb je een groenten- en fruitwinkel? Vertel je publiek in welke tijd van het jaar welk fruit het lekkerst is.
  • Ben je een loodgieter? Geef een paar praktische tips om je doucheputje te ontstoppen.

Post actiefoto’s van jouw team

Mensen zien graag de gezichten achter de merken waarvan ze houden. Ik loop het risico te praten in platitudes, maar foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Maak foto’s van je collega’s in actie. Doe dat zonder dat ze het weten, zodat het volledig au naturelle blijft. Ook voor de werving van personeel zijn deze beelden gunstig. Als je tenminste een leuke werkomgeving laat zien…

 

Maak wedstrijden en challenges

Speel wedstrijden met je publiek, of daag ze uit voor een challenge. Het werkt wonderbaarlijk goed. Mijn collega Vincent heeft ooit voor een kleine klant in de toeristische wereld een Facebook-wedstrijd opgezet waarin je een gratis weekend in een vakantieverblijf kon winnen. Alles wat men hoefde te doen om mee te dingen, was het bericht liken en sharen. In een week tijd explodeerde het aantal volgers van 550 naar ruim 5000. Ik geef toe, sommige volgers haakten af nadat de winnaar bekend was gemaakt, maar ruim 95% van de nieuwe volgers bleef. Sympathiek zijn wekt sympathie op!

Kondig nieuwe producten en promoties aan

Heb je iets nieuws om te verkopen? Of komt er een uitverkoop aan? Vertel het in korte, bondige berichten op de social media. Op die manier valt je bericht op tussen andere berichten. Ondersteun je tekst bij voorkeur met een foto. Of nog beter: met video. Wist je dat een Twitter-bericht met video gemiddeld 6 keer vaker wordt gedeeld dan een tweet met een foto?

 

Laat je skills zien

Jouw doelgroep mag zien welke prachtige projecten jij al uitgevoerd hebt of welke toffe producten je zoal verkoopt. Wil je een foto op een toffe manier weergeven op bijvoorbeeld Instagram? Gebruik mock-ups om je producten in een mooi kader of dynamisch filmpje te steken. Als je het niet erg vind om even in het Engels te lezen: Colorlib heeft een topartikel gepubliceerd over de 25 beste Instagram mockups.

Maar let op: toon je skills met mate. Schaamteloze zelfpromotie wordt niet altijd gewaardeerd op social media.

Creëer video voor de fans

Meer dan 500 miljoen mensen kijken dagelijks naar video’s op Facebook. Überhaupt wordt een derde van alle tijd die wordt doorgebracht op het internet besteed aan filmpjes bekijken. De bijna universele beschikbaarheid van internet van hoge snelheid heeft hiervoor gezorgd. (Herinner je je de tijd nog dat je vijf minuten moest wachten tot een filmpje van een minuut gebufferd was?) Een bijkomend voordeel van de moderne video-verslindende consument, is dat de video niet van hoge kwaliteit moet zijn of minuten moet duren. Snapchat en Facebook Live hebben dit bewezen. Tien tot vijftien seconden aan real-time, makkelijk toegankelijk materiaal is alles wat er van je verwacht wordt.

 

Vraag om ratings en reviews

Als je weet dat je klanten van je houden, waarom spoor je hen dan niet aan om dat verder te vertellen? Social media zijn de perfecte plek om je publiek te vragen om iets te schrijven op de grote ratingsites. Je moet natuurlijk wél een directe link in je bericht plaatsen naar de beoordelingssite. Maak het je klanten makkelijk!

Functionele social media

Ik wil je nog even het volgende meegeven: om als bedrijf succesvol aan social media te doen, moet je je doelgroep goed kennen. Weet je niet goed wat je doelgroep zal waarderen? Kijk eens bij de concurrent. Hoe doen zij het. Of waarom vraag je je social media volgers niet gewoon wat ze graag willen zien? Trouwe fans houden ervan om hun favoriete merk te helpen!

The Social Media Club