But first. Let me take a selfie.

Een hit die iedereen ondertussen ongetwijfeld kent. Beats die niemand onberoerd laten. Een tekst die het midden houdt tussen oppervlakkigheid en de vinger op de wonde leggen.#butfirstletmetakeaselfie!

‘Did you think that girl was pretty? How did that girl even get in here? Do you see her? She’s so short and that dress is so tacky! Who wears Cheetah?

Moest je deze hit nog niet luidkeels kunnen meezingen, bekijk hem dan even op YouTube, #SELFIE (The Chainsmokers), met een opmerkelijke gastrol van the one and only David Hasselhoff.#don’thasselthehoff!

De diepzinnige lyrics lijken op ironische wijze het platte narcisme van onze ‘selfie-cultuur’ anno 2014 bloot te leggen, maar tegelijkertijd scoren The Chainsmokers met #selfie wel een kleine wereldhit. Laat net dit de kracht zijn van de selfie: eigenlijk is het een vreselijk irritant fenomeen, maar er valt heel wat geld mee te verdienen.#annoying!

but first let me take a selfie

Vroeger binnenshuis. Vandaag standaard.

Een paar jaar geleden, nog voor de eerste selfie het daglicht zag, belandden een aantal foto’s van mij per vergissing op Facebook. Met weinig om het lijf poseerde ik voor de camera. De foto was echter niet voor mijn Facebook vrienden, maar voor mijn lief bedoeld. Zeg nu zelf: af en toe mogen we eens zot doen. Een kleine upload fout van mijnentwege later, was ik een kleine paniekaanval nabij. De foto in kwestie stond, gelukkig, slechts enkele minuten online. Een moment dat ik echter nooit zal vergeten.#majorpanicattack! #traumaontheway!

Wat ik toen liever niet uitlekken, is ondertussen uitgegroeid tot dé standaard pose van de selfie professional. Het is wel degelijk Kim Kardashian die we daarvoor mogen bedanken. Dé selfie Queen. De eerste selfies hielden het nog proper, maar ondertussen gaat het toch voornamelijk over poepen en billen. Ik heb niets tegen poepen en billen. Ook niet tegen #duckface. Maar ik ben er nog niet helemaal uit of het internet ons ermee moet bombarderen. Loopt er nog ergens een selfie professional rond die niet kan werken met photoshop? Bedankt Kim Kardashian om van uw achterste de nieuwe standaard te maken. Het is niet dat ik het niet mooi vind, maar wilt u, a.u.b., uw duizenden copycats in de hand houden. Uw zuster Kourtney inclusief.#theyareoutofcontrol!

kim kardashian selfie

Internet voor mooie mensen

En zo wordt het internet vooral een plek voor mooie mensen. Of mensen die met mensen die selfies trekken lachen. De eerste soort zijn voornamelijk vrouwen. De tweede soort vooral mannen. Dat lijkt zo althans.

Zolang we het onderscheid maar kunnen maken tussen diegenen die het menen en diegenen die zichzelf kunnen relativeren. Het zijn niet de mensen die af en toe een geestige selfie nemen die ons irriteren. Humor mag! Het zijn diegenen die het niet kunnen laten om onze newsfeed te spammen met foto’s van hun strakke kont, waar we ons meer en meer aan ergeren. Erger nog, we beginnen deze ‘selfie-spammers’ te associëren met oppervlakkigheid en dommigheid. Een internetkloof tussen de lovers en haters. Toch is de druk die gepaard gaat met het posten van een selfie niet te onderschatten. Want wat als niemand jouw selfie liked? Zijn likes de standaard geworden?#hatersgonnahate!

‘I wanna look tan. What should my caption be? I want it to be clever. How about “Livin’ with my bitches, hash tag LIVE”. I only got 10 likes in the last 5 minutes. Do you think I should take it down? LET ME TAKE ANOTHER SELFIE!’

Selfie als tovermiddel van marketers: ‘selfie economics’

En toch is die ‘selfie-hype’ zo slecht nog niet. Een selfie heeft zo zijn voordelen. Ook verschillende brands hebben ondertussen de kracht van de selfie ontdekt.  Die zit namelijk in het feit dat gewone mensen, zoals jij en ik maar dan mooier of gephotoshopt, tot ster op het internet gebombardeerd kunnen worden. Ambieer je een modelcarrière, maar kom je op de ‘traditionele’ manier niet aan de bak? Een paar prachtige selfies die online een eigen leven beginnen leiden, kunnen daar al snel verandering in brengen.#everyoneisamodel! #innerbeautycounts!

Ander prachtig voorbeeld is de selfie van Ellen Degeneres op de Oscars. In een oncontroleerbare bui van spontaniteit nam Ellen, host van de avond, haar smartphone in de hand en trok ze laaiend enthousiast een selfie. Een paar celebs, just hanging around waiting for their Oscar, sprongen al even enthousiast mee in beeld. De foto sloeg in als een bom op social media en werd door duizenden mensen gedeeld of geretweet. Een paar dagen later, bleek de spontane selfie van Ellen echter een reclame stunt van Samsung. Waren wij even bij de neus genomen.#lifesafake!

De volgende keer dat een celeb een selfie post zullen we dus twee keer nadenken. We zijn er met z’n allen ingetrapt. Niet zo verwonderlijk. We beschouwden, tot voor kort, het nemen van een selfie als een actie in privésfeer. Een actie die je vervolgens wel deelt met heel wat mensen, maar kom. Dat Facebook wordt ingepalmd door bedrijven met commerciële belangen, zijn we ondertussen al gewoon. Nu wordt de selfie echter ook ingelijfd door brands. Werd de selfie ons onteigend?#selfieeconomics!

Wat met ons geloof in de selfie?

BV's selfie

Maar laten we niet enkel zagen en klagen. Een selfie is een krachtig middel. Meer en meer wordt de selfie ingezet voor het goede doel. Zo maken BV’s tegenwoordig selfies op het toilet voor de VZW Stop Darmkanker. Zelfs Kris Peeters maakte een kiekje van zichzelf op de pot. Ook de ‘no make-up selfie’ en de selfie tegen tuberculose zijn ondertussen populair. Wereldwijd nemen tal van celebs momenteel deel aan de #bringbackourgirls selfie. Een actie die spontaan is ontstaan, een voorbeeld van steunbetuiging, die wordt gedragen door de kracht van Social Media. Ook onze eigen Rode Duivels verrassen hun fans af en toe met veel plezier met een selfie. Geef toe: de Duivels op een selfie … dat werkt!

In hoeverre mate de selfie, ook in de toekomst, nog een spontane actie blijft in de privésfeer is nog maar de vraag. Het wantrouwen groeit. Opnieuw groeit online de twijfel over wat echt en wat fake is. Maar hé. Net dat maakt het spannend. Red pill or blue pill?#thematrix!

 

 

Vragen of opmerkingen?
Neem dan contact met ons op of kom naar de volgende Thinkibar!

FacebookTwitterMore...