Af en toe voert Facebook een aantal updates door. Zo stond niemand echt te springen om afscheid te nemen van zijn oude profiel en over te schakelen op de “Timeline”, maar nog geen half jaar later zijn we dat kleine “akkefietje” reeds vergeten en lijkt het alsof het nooit anders is geweest.

Lang leve de (on)zichtbare updates

Ondanks het algemene gemis aan enthousiasme voor deze update, drijft het Facebook team traditiegetrouw zijn zinnetje door. Laten we er maar van uitgaan dat Mark en zijn team weten wat het beste voor ons, trouwe Facebook leden, is. En laten we eerlijk zijn, die omslag die je toelaat om je profiel nog meer te personaliseren is zo slecht nog niet. Die “Timeline” heeft zo ook zijn voordelen. We hebben ze ondertussen leren appreciëren. Zoals bij elke grote verandering, vraagt het gewoon wat gewenning.

De invoering van de veelbesproken “Timeline” was echter een zichtbare verandering. Daarnaast zijn er af en toe ook heel wat updates waar we minder bij stilstaan, omdat ze ons, simpelweg, minder opvallen. Neem nu het “Activiteitlogboek”. We schreven een tijdje geleden reeds een blog over deze nieuwe functionaliteit. Geen paniek als er nu geen belletje gaat rinkelen. Heel wat Facebook leden zijn zich of niet bewust van deze functionaliteit of hebben geen flauw idee van wat het er nu eigenlijk staat te doen.

Het “ActiviteitWAT”???

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.09.17

 

 

 

 

Het “Activiteitlogboek” kan je rechts onderaan je omslag op je “Timeline” terugvinden. Wanneer je erop klikt, krijg je een overzicht van al je zogenaamde activiteiten op Facebook: je comments, je likes, je shares, je zoekopdrachten. Acties dus die je op Facebook hebt ondernomen. Het gaat hier niet enkel om acties die je de laatste dagen hebt uitgevoerd. Je kan heel wat sprongen terug in de tijd maken en dit dankzij het hele “Timeline” systeem. Heb je geen flauw idee meer van wat je in 2008 op de wall van je toenmalige lief schreef? Facebook (gelukkig?) nog wel. Je hele Facebook verleden kan je dus raadplegen met een enkele muisklik via je “Activiteitlogboek”.

Hoe je “Activiteitlogboek” gebruiken?

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.09.45

In de linker zijbalk van je “Activiteitlogboek” kan je meer specifiek gaan zoeken op berichten, foto’s, evenementen, likes, … . Je kan zelfs dag per dag nagaan welke zoekacties je de laatste tijd hebt uitgevoerd. Een interessante inkijk in je Facebook gedrag dus en dit niet enkel voor jou, maar des te meer voor anderen. We zijn niet naïef. We weten best wel dat Facebook deze info ook wel zal gebruiken voor commerciële doeleinden. Geef nu zelf toe: het is een schat aan informatie.

We gaven in onze vorige blog reeds aan dat het misschien geen slecht idee is om je “Activiteitlogboek” dus af en toe eens te bekijken en, indien nodig, de geschiedenis van je zoekacties te wissen bijvoorbeeld. Dan kan die nieuwsgierige huisgenoot alvast niet gaan snuffelen in jouw zoekacties wanneer je je per ongeluk bent vergeten uit te loggen. Je huisgenoot heeft er nu eenmaal geen zaken mee dat jij, voyeuristisch dat je bent, je af en toe vergaapt aan het profiel van die éne highschool hottie. Niets zo leuk als “a clear past”, toch?

 

Hoe kan je je “Activiteitenlogboek” dan juist beheren? Wel, je kan niet al je activiteiten zomaar in één keer verwijderen (met uitzondering van je zoekgeschiedenis). Weten hoe je je zoekacties best verwijdert, is misschien wel de belangrijkste info die we je kunnen geven.

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.10.04In de linker zijbalk van je “Activiteitlogboek” klik je op “meer”. Vervolgens zie je links onderaan “zoeken”. Je krijgt een overzicht van al je zoekacties en rechts bovenaan kan je op “zoekgeschiedenis wissen” klikken.

 

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.10.53

 

 

 

 

 

Al je overige activiteiten kan je wel bewerken. Zo kan je heel eenvoudig via het potlood icoontje dat zich steeds rechts van het item in kwestie bevindt, aangeven of je het bericht in kwestie bijvoorbeeld wilt verwijderen of wilt verbergen bijvoorbeeld op je “Timeline”.

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.11.19

Schermafbeelding 2013-06-03 om 17.11.35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niets werkt zo goed als proefondervindelijk leren. Snuffel dus eens rond in je “Activiteitlogboek” en probeer een aantal dingen uit.

Indien je nog met vragen zit, mag je ons uiteraard steeds contacteren! We helpen jullie graag verder. Domme vragen bestaan niet! Jouw vraag is misschien wel het ideale topic voor een volgende blog. We spelen namelijk graag in op jullie hete hangijzers!

Groetjes, 

Ruth & Wannes

FacebookTwitterMore...