Facebook. Sommigen posten om de haverklap een status update of delen foto’s van de zotste feestjes. Anderen lijken niet erg actief. Schijn bedriegt echter. Heel wat mensen doen niet liever dan via hun eigen account de profielen van anderen checken. Een lichte vorm – doch begrijpelijke vorm – van voyeurisme. In het grootste geheim ettelijke uurtjes doorbrengen met het ongegeneerd bespieden van anderen. Begrijpelijk! Ook ik pleit schuldig. Het is nu eenmaal één van die zaken die Facebook zo aantrekkelijk maakt, toch?

En toch. Aan alle enthousiaste Facebook voyeuristen die het niet kunnen laten om zich eindeloos aan de profielen van anderen te vergapen: opgepast! Sinds oktober 2012 houdt Facebook – mede door de lancering van de ‘Graph Search‘ – al je activiteiten bij: je zoekacties, likes, comments, posts, …  Je kan deze op je profiel terugvinden onder ‘activiteitenlogboek‘. Onder ‘meer‘ in de linker zijbalk van je activiteitenlogboek kan je onder andere ook een overzicht van al je zoekacties terugvinden. Inside information dus over je eigen activiteiten die enkel jij te zien krijgt wanneer je inlogt op je profiel. Die duizenden stiekeme zoekacties naar die vroegere beste vriendin, ex van je lief of oude vlam worden erin opgelijst. Los van het feit dat het misschien een verrassende confrontatie kan zijn met je eigen licht obsessieve zoekgedrag, hoef je je verder nergens zorgen over te maken, toch?

MAAR. Dé grote maar. Dit is natuurlijk op voorwaarde dat je je account telkens goed afsluit. Hoe vaak laat je thuis je account niet openstaan? Mijn account is niet toevallig al een paar keer het slachtoffer geworden van een grappige huisgenoot die het niet kon laten om in mijn naam allerlei onzin te posten. Nu kan die huisgenoot in kwestie niet enkel mijn wall op een stevige portie fantasie trakteren, hij kan ook mijn activiteitenlogboek checken. Als die huisgenoot in kwestie een licht achterdochtige echtgenoot is die via het activiteitenlogboek opmerkt dat vrouwlief sinds oktober wel honderd keer het profiel van haar vroegere jeugdliefde heeft gecheckt, gaan de poppen aan het dansen.

Nu je hier op attent gemaakt bent, kan je snel alle info die tegen je gebruikt kan worden – binnen of buiten het huishouden – op subtiele wijze doen verdwijnen. Facebook laat het namelijk toe om een aantal zoekacties te wissen.

Profielen goed afsluiten dus, bezwaarlijk bewijsmateriaal deleten en gewoon rustig verder mensen bespieden (zonder eventuele explosieve gevolgen). 

FacebookTwitterMore...