Mark in zijn nopjes: Facebook lanceert ‘Graph Search’

Gisterenavond, acht uur om precies te zijn, kreeg ik nog een Facebook bericht van mijn ijverige collega Glenn.

“Op dit moment kondigt de CEO van Facebook, Mark Zuckerberg, een aantal vernieuwingen binnen Facebook aan. Ik volg de blog van het event live! Morgenvroeg zeker over bloggen, zodat we onze volgers kunnen informeren over de updates.”

Zo gezegd, zo gedaan. Al is het ondertussen twintig na tien en zijn sommigen onder jullie ondertussen reeds op de hoogte van die grote vernieuwingen die Mark, laten we hem even aanspreken met de voornaam, gisterenavond officieel voorstelde.

Veel toeters en bellen, maar wat is nu juist die vernieuwing waar zoveel rond te doen is?

Wel, Facebook heeft haar zoekmachine geoptimaliseerd. Dat werd tijd, hoor ik u denken. Inderdaad. Hoe vaak overkomt het je niet dat je bepaalde pagina’s van bedrijven of initiatieven die je interessant vindt niet kan vinden. Of erger, hoe vaak geven andere gebruikers niet aan dat jouw pagina – waar je zoveel reclame voor maakt – onvindbaar is via de zoekmachine van Facebook. Zeer frustrerend. Je kan offline van de daken schreeuwen dat mensen je pagina moeten liken, maar als de zoekmachine niet meewerkt, sta je voor aap. You’re screwed!

Hoe werkt die nieuwe zoekfunctie dan juist?

Dat Mark in zijn nopjes was, is het minste wat we kunnen zeggen. Terecht. Voor de nieuwe zoekfunctie, ‘Graph Search’ gedoopt, werkt Facebook samen met Bing (de zoekmachine van Microsoft). Waarom dan niet met Google? (kuch kuch) Omdat er met Google geen overeenstemming bereikt kon worden over het feit dat een foto die op Facebook wordt verwijderd ook direct overal (daarmee bedoelen we de diepe in minder diepe lagen van het world wide web) verwijderd wordt. Einde discussie.

Met ‘Graph Search’ kan je dus binnen je online social network naar informatie zoeken. Geen klassieke zoekopdracht, maar de mogelijkheid om zinnen te combineren. Bijvoorbeeld: “Mijn vrienden in Antwerpen die fan zijn van Lady Gaga”. Enter. Het resultaat van je zoekactie zijn foto’s, plaatsen, personen of andere content die ooit gedeeld werd via Facebook. In deze eerste versie van ‘Graph Search’ wordt dus gewerkt met 4 categorieën die je kan combineren: mensen, foto’s, plekken en interesses. Het zoeken naar specifieke foto’s, filmpjes, interesses van personen binnen je eigen vriendenkring wordt dus eenvoudiger, maar ook buiten je eigen kring kunnen zoekacties interessante resultaten opleveren.

Mark geeft ook met glunderende ogen aan dat het nu eenvoudiger wordt om je flirt (of meerdere flirts) van een zwaar avondje stappen terug te vinden via ‘Graph Search’. Bijvoorbeeld: “Jongens die Tom heten en bevriend zijn met Jan.” Enter.

“Toch een beetje creepy ook,” gaf ijverige collega Glenn bedenkelijk aan. “Stel dat iemand nu zoekt op ‘foto’s van Ruth’ voor 2005 of ‘foto’s van Ruth op het strand’.”

Collega Glenn liep opnieuw naar de bureau en liet mij achter met een lichte frons op het voorhoofd. Inderdaad. Die tijdlijn is af en toe al een confrontatie met posts uit het verre verleden (toen ik nog jong en onschuldig was). Nu zouden al die foto’s van jaren geleden wel eens opnieuw aan de oppervlakte kunnen komen.

Geen paniek echter! De ‘Graph Search’ is momenteel enkel beschikbaar in het Engels. Er wordt verder gewerkt aan de tool om deze ook te laten functioneren voor andere talen, maar dit zit nog in een vroeg stadium. Tijd genoeg dus om even je privacy instellingen te checken en beschamende foto’s van jaren geleden te verwijderen. Wat mensen over jou vinden, hangt dus nog steeds grotendeels van jezelf af. Facebook geeft aan dat alle privacy instellingen behouden en gerespecteerd zullen worden.

Laat ‘Graph Search’ dus een uitdaging zijn om eens opnieuw in je instellingen te duiken.

Bekijk het filmpje: Facebook lanceert Graph Tool

Het was trouwens een drukke week in het Social Media Landschap: MSN & My Space

MSN messenger houdt ermee op. Als jonge puber voelde ik mij – laat ik even heel eerlijk zijn – vrij hip telkens ik, gekluisterd aan mijn scherm, uren zat te chatten met vrienden. Mijn ouders waren vooral opgelucht dat er een alternatief was voor de telefoon. Mijn stiekeme urenlange telefoontjes met mijn eerste liefjes vertaalden zich uiteraard ook naar de factuur op het einde van de maand. Ik zal wellicht niet de enige geweest zijn die zich maandelijks moest komen verantwoorden bij vaderlief. Afscheid dus van een tool die tien jaar geleden een belangrijke plaats innam in mijn toenmalige sociale leven. De reden waarom Microsoft MSN stopzet, is vrij eenvoudig: Microsoft kocht onlangs Skype op. Het bedrijf heeft geen nood aan twee dezelfde programma’s die met elkaar concurreren.

Ook My Space wordt van onder het stof gehaald. My Space kreeg een volledig nieuw kleedje. Justin Timberlake neemt, met zijn nieuwe singel, alvast het voortouw. Aan jou om uit te maken of dat dit al dan niet ten gunste is van het imago van My Space. Spijtig genoeg stond de lancering van de nieuwe My Space een beetje in de schaduw van de lancering van Facebooks ‘Graph Search’. Weinig buzz dus. Ook ik had ooit een bescheiden project op My Space (dat was de tijd dat ik nog dacht het te kunnen maken als allround artieste) en hoop alvast dat deze tweede poging een groot succes wordt! Ik gun het My Space van harte!

Tot zover het laatste nieuws uit Social Media land.

Keep you posted!

 

 

FacebookTwitterMore...