Hij was jong, een genie en is, net zoals Mozart, te vroeg gestorven. Geen wonderkind met de viool, maar handig als geen ander als het op het internet aankwam. Aaron Swartz: Amerikaans computergenie, programmeur, schrijver en politiek geëngageerd internet activist. Op 11 januari 2013 besloot hij uit het leven te stappen. Zijn vader wijst met een beschuldigende vinger richting de overheid.

Swartz stond aan de basis van de RSS-techniek en de populaire website Reddit. Twee revolutionaire technieken op vlak van online media, omdat ze internetgebruikers toelieten om hun nieuwsstroom te kanaliseren.

Daarnaast, en nu wordt het echt interessant voor al wie houdt van complottheorieën, voerde Swartz ook de strijd aan voor vrij internet. Hij maakte het voor het grote publiek mogelijk om toegang te krijgen tot een aantal belangrijke internetdossiers. Later speelde hij ook een belangrijke rol bij het tegenhouden in het Congres van een controversieel wetsvoorstel over online piraterij. Swartz ging nog een stapje verder en eiste dat wetenschappelijk onderzoek dat gefinancierd werd met belastinsgeld online openbaar gemaakt moest worden.

Vader Swartz is er dan ook van overtuigd dat de Amerikaanse overheid een klopjacht heeft gehouden op zijn zoon. De druk zou hem te groot geworden zijn en hij besloot om uit het leven te stappen. Op het einde van zijn leven was Swartz erg ongerust. In April zou hij voor de rechter moeten verschijnen voor om zich te verantwoorden voor een inbraak in een database voor wetenschappelijke tijdschriften (JSTORE). Hij had op de computers van het MIT (zijn werkgeven Massachusetts Institute of Technology) een hack op poten gezet en grote aantal academische publicaties gedownload. Daarvoor had hij tientallen jaren gevangenisstraf kunnen krijgen.

Hoe de vork juist in de steel zit, is onduidelijk. Dat we te vroeg afscheid moeten nemen van een genie staat buiten kijf.

FacebookTwitterMore...