Er was eens een baas die niet baas genoemd wilde worden …

Af en toe loopt Mark onze bureau binnen, lanceert een idee en grabbelt vervolgens op de terugweg naar zijn eigen bureau nog een banaan of appel mee uit de fruitmand. Mark is onze baas hier bij Addwittz (de overkoepelende onderneming waarbinnen zowel The Social Media Club als Motionmill hun plek krijgen). Baas: een woord dat hij openlijk verafschuwt. Creatieve synoniemen zoals inspirator, drijvende kracht, bezieler, … maken het enkel erger. Laten we zeggen dat hij diegene is die hier het overzicht bewaart, die zijn creatieve, enthousiaste ploeg kalmeert en stimuleert wanneer nodig.

Het was een vroege maandagochtend … 

Afgelopen weekend had hij een ontspannend uitstapje naar onze noorderburen gepland en kwam hij maandagochtend – naar goede gewoonte – met de eerste tas koffie van de dag onze bureau binnen gewandeld. Dit keer lanceerde hij geen gloednieuw idee om onze maandagochtend tot een feest te maken, maar overhandigde hij ons een hollands boekske “met een interessant artikel over storytelling.” Meer woorden maakte hij er niet aan vuil. Op maandagochtend zijn we hier meestal allemaal wat kort van stof. Het hollands boekske was Vrij Nederland (nummer 46, 17 november 2012, jaargang 73) en het interessante artikel in kwestie “Storytelling: Verhalen verkopen”. Een verdomd goed artikel dat ik op die desbetreffende maandagochtend, nu ruim drie dagen geleden, in één trek uitlas. Niets zo leuk als op een pijnlijke maandagochtend – u weet ongetwijfeld wat ik hiermee bedoel – goed geschreven en degelijke content verwerken. Inhoud die je ochtend op slag heel wat productiever maakt. Net daarom wil ik jullie een aantal, volgens mij, opvallende standpunten uit het artikel zeker niet onthouden. Bij deze het artikel in een notendop dus.

Er was eens een nieuwe trend genaamd Storytelling …

Het artikel gaat dieper in op de manier waarop het vertellen van verhalen het laatste decennia is uitgegroeid tot het ultieme marketinginstrument. Als bedrijf sta je nergens zonder een krachtig verhaal. Dit krachtig verhaal vormt de kern van je (bedrijfs)identiteit. Het gaat schuil achter elke verpakking, elke slogan, elke post of tweet. En ja, het is nog steeds reclame maken voor je product, maar dan subtieler. Het is nog steeds mensen iets proberen verkopen, maar dan subtieler. Er zijn namelijk heel wat mensen die een afkeer van reclame hebben. Ook ik ben bijvoorbeeld de trotse eigenaar van een “geen reclamedrukwerk aub” sticker. En toch … misschien weet je als bedrijf op deze manier zelfs de sceptici over de streep te trekken.

Wat is dan het verschil tussen reclame die vertrekt vanuit een verhaal en die talloze “flutflyers” met in koeien van letters SALE op (om over de talloze facebookpagina’s die met coupons om je oren slaan en denken dat ze goed bezig zijn maar te zwijgen)? Het antwoord is eenvoudig: kwaliteit. Merken die gebruik maken van storytelling willen in de eerste plaats mensen inspireren. Dit laatste is natuurlijk niet helemaal waar. Ze willen in de eerste plaats hun producten of diensten verkopen, maar ze doen tenminste de moeite om dit verkopen om te zetten naar een verhaal. Een verhaal dat ons inspireert, dat tot onze verbeelding spreekt. Ze geven ons net dat ietsje extra om ons te doen wegdromen, even stil te doen staan (al is het slechts voor enkele seconden), te doen mijmeren. We zien palmbomen, zonnige stranden, meisjes in galajurken zwevend over de dansvloer, mannen met baarden. Het gaat in brand stories niet langer om het wat, maar om het waarom. Vandaag de dag willen mensen een reden om je product te kopen. Je verhaal is die reden.

De trend sloeg aan en sprak tot de verbeelding …

Maar hoe komt het dan dat storytelling aanslaat? Omdat, hoe verschillend we ook zijn, allemaal gevoelig zijn voor verhalen. Vroeger sloten we onze oogleden pas na de geruststellende woorden “en ze leefden nog lang en gelukkig” uit grootmoeders mond. Wie weet niet dat de schone slaapster zich prikte aan een spinnewiel? Wie weet niet dat Sneeuwwitje beter van de appel was gebleven? Wie weet niet dat het Beest op sterven na dood door een innige kus van zijn ware liefde opnieuw mens werd (mijn lievelingssprookje trouwens, niet toevallig omdat het hier de vrouw is die haar man redt)? Ook al weten we dat alles gepaard gaat met een vleugje fantasie, toch lezen we allen reeds generaties lang de onderliggende boodschap. Er is niets of niemand dat ons ertoe verplicht. We doen gewoon niet liever. Noem het de aard van het beestje.

Dat laatste is niet anders voor jouw bedrijf. Als jouw verhaal een beroep doet op de verbeeldingskracht en de emotie van mensen, dan ben je in je opzet geslaagd. Dan gaan mensen voorbij aan het feit dat je hen enkel iets wilt verkopen en zijn ze sneller geneigd om zich aan een actie te verbinden. Het is zoals vrouwen die kijken naar een voetbalmatch. Ze willen vooral weten hoe Kompany zijn vrouw heeft ontmoet of wie de nieuwste verovering is van Hazard. Sportcommentaren weten ondertussen dat ze er hier en daar tijdens de minder spannende momenten eens een leuk weetje moeten tussen smijten, omdat we nu eenmaal graag meer weten over het gezicht dat op ons scherm verschijnt. Dat gezicht krijgt plots een verhaal, wordt een beetje meer mens en lijkt bijgevolg een beetje meer op onszelf.

Er was eens merk dat iets te vertellen had …

Verhalen hoeven niet altijd uitgebreid te zijn. Een eenvoudige slogan of baseline kan, als hij onze verbeeldingskracht aanspreekt, volstaan om een heel verhaal te vertellen. Mensen zijn nu eenmaal voorgeprogrammeerd om overal op zoek te gaan naar betekenisvolle patronen. Een goed verhaal trekt mensen een bepaalde wereld binnen, verbindt mensen met elkaar, spreekt hen aan op hun menselijkheid. Zo deed BMW in 2007 beroep op een aantal bekende regisseurs, zoals Guy Ritchie, Ang Lee en Tony Scott, om BMW films te regisseren. Reclame die niet in de eerste plaats een specifiek product tracht te verkopen, maar die gecreëerd werd met als doel het versterken van de eigen identiteit door het aanleveren van verhalen. Een fenomeen dat ook wel wordt omschreven als content driven branding of het opbouwen van je reputatie door middel van inhoudelijke verhalen.

Bekijk hier

Storytelling & Social Media leefden nog lang en gelukkig …

Vandaag de dag zijn er Social Media die je toelaten om je verhaal te vertellen op een manier die het beste bij jou past. Je kan tweeten, bloggen, filmpjes maken of zelfs een performance in elkaar steken. Je hebt tegenwoordig genoeg tools om je verhaal zowel online als offline te vertellen. Je moet het enkel de juiste vorm geven, zodat het opvalt. Je moet enkel de juiste toon vinden, zodat mensen naar je luisteren. Je moet enkel eerlijk zijn, zodat je verhaal niet zomaar wordt doorprikt en je uitgemaakt wordt voor leugenaar. Het is niet dat je je verhaal niet mag voorzien van de nodige opsmuk. Niets is zo leuk als je verhaal een beetje bijkruiden, toch? Daar maak ik me vaak ook zelf schuldig aan.

Neem je pen in de aanslag en schrijf jouw verhaal uit. Dat kan zowel in twintig bladzijden als in een enkele baseline. Bedenk vervolgens hoe jij jouw verhaal het best vorm kan geven.
En als je last hebt van een writer’s block, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. Wie weet kom je er samen met ons wel uit (sorry, ik kon het niet laten).

Go tell your story! 

 

FacebookTwitterMore...